Wie kan deelnemen?

Herita organiseert Open Monumentendag samen met lokale organisatoren: privé-eigenaars, beheerders van monumenten, erfgoedverenigingen, gemeenten, intergemeentelijke initiatieven, …. Kortom: iedereen die iets wenst te organiseren, is welkom.

Ben je voor het eerst organisator en wil je graag op de hoogte blijven van alle nieuwtjes omtrent de voorbereidingen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief voor erfgoedzorgers van Herita.

De voorwaarden om deel te nemen zijn eenvoudig:

  • Het onroerend erfgoed staat centraal (monumenten, landschappen, archeologische sites of varend erfgoed, al dan niet beschermd).
  • De onroerend erfgoedsites zijn opengesteld voor het grote publiek op zondag 8 september. Onroerend erfgoed dat op andere momenten of het hele jaar door wordt opengesteld, kan uiteraard ook deel uitmaken van het programma. Maar liefst is er dan op Open Monumentendag dat tikkeltje meer te beleven dan op andere dagen: een unieke rondleiding, een exclusief gedeelte, een bijzondere tentoonstelling, …
  • Het opengestelde erfgoed kan gratis bezocht worden. Voor een optionele randactiviteit kan een kleine, billijke vergoeding gevraagd worden. Je mag ook steeds een hapje en een drankje verkopen, zolang het erfgoed maar gratis bezocht kan worden. Hoofdactiviteiten die niet gratis zijn, worden niet op de website weergegeven. Als je vragen hierover hebt, neem dan gerust contact op met ons.