Toegankelijkheid

Het ligt zo voor de hand dat velen van ons er wellicht te weinig bij stilstaan: op Open Monumentendag zijn honderden monumenten gratis voor iedereen toegankelijk. Maar wat betekent dat eigenlijk, ‘voor iedereen toegankelijk’? Wat zit er verscholen achter dat woordje ‘Open’? Want een ‘open deur’ is niet noodzakelijk hetzelfde als ‘toegankelijkheid’…

Hieronder vind je een aantal vuistregels die je best in acht neemt als je jouw monument toegankelijk wil wil maken voor personen met een handicap:

 • Geef eerlijke en correcte info over de toegankelijkheid van het monument. Zo zorg je voor juiste verwachtingen en voorkom je frustraties.
 • De correcte term is ‘persoon met een handicap‘. Gebruik dus de termen mindervalide of andersvalide niet in je communicatie.
 • Voorzie voorbehouden parkeerplaatsen op vertoon van een geldige parkeerkaart voor personen met een handicap, bij de ingang van het monument. Let erop dat de ondergrond stabiel is, dus geen kiezels! Als je geen parkeerplaatsen kan voorzien, kan je toelating geven om mensen met een handicap af te zetten aan de ingang.
 • Een rolstoelgebruiker kan zelfstandig maximaal een drempel van 2 cm overbruggen. Voorzie waar mogelijk een hellend vlak. Let wel: het hellingspercentage mag niet meer dan 7% bedragen.
 • Probeer speciale ingangen voor personen met een handicap te vermijden. Alternatieve ingangen hebben vaak een stigmatiserend effect.
 • Rolstoelgebruikers hebben een vrije doorgang nodig tussen de 85 en 90 cm. De meeste rolstoelen hebben een draaicirkel van 1m50.
 • We spreken over een minimum aangepast toilet indien er een draaicirkel is van 1m50, een opstelruimte naast de toiletpot van 90 cm, steunbeugels en een doorgang van 90 cm tussen toilet en lavabo. Toiletten die niet aan deze normen voldoen kunnen niet als toegankelijk worden beschouwd.
 • Laat blinde- en hulpgeleidehonden toe. Zij zijn een onmisbare hulp.
 • Voor blinden en slechtzienden is het ook nuttig om info over de monumenten om te zetten in braille en grootletterschrift. De onkosten hiervoor zijn erg beperkt. Voor contactgegevens van gespecialiseerde bureaus neem je best contact op met de met provinciale contactpersoon van de dienst Toegankelijkheid.
 • Geef slechtziende mensen de mogelijkheid om voorwerpen te betasten. Dit is trouwens leuk voor elke bezoeker. Eventueel kan je als organisator dunne, stoffen handschoenen voorzien. Hou er rekening mee dat een gidsbeurt wat langer kan duren als je deze mogelijkheid biedt.
 • Voor gidsbeurten kan je ook doventolken inschakelen. Het is interessant om te werken met voorafgaande inschrijvingen. Op die manier weet je of er een doelpubliek is voor deze rondleidingen.
 • Indien geen tolken kunnen ingezet worden, is het belangrijk dat er voldoende infoteksten ter beschikking zijn voor deze doelgroep.

 

Toegankelijkheid anders bekeken

Monumenten zijn van ons allemaal. Daarom willen we dat Open Monumentendag voor iedereen een echt monumentenfeest is. Zo stimuleren we al heel lang activiteiten die speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar worden georganiseerd. En met succes! Meer en meer lokale organisatoren ontdekken dat ons erfgoed best wel op de belangstelling van kinderen kan rekenen, als we maar voldoende rekening houden met hun (be)leefwereld. En dat vraagt soms dat we uit onze comfortzone treden.

Of omgekeerd: soms moeten mensen uit hun comfortzone komen om aan Open Monumentendag te kunnen deelnemen. Vooral mensen in kansarmoede blijken dat vaak niet te doen. Omdat ze denken dat ze niet welkom zijn. Of omdat ze denken dat ze het niet kunnen betalen. Of gewoonweg omdat ze niet weten waar ze moeten zijn. Er zijn veel soorten drempels.

Om die te slechten hebben het Netwerk Tegen Armoede en Herita de handen in elkaar geslagen. Om projecten en activiteiten te ondersteunen die op Open Monumentendag drempels verlagen, zodat ook mensen die anders niet zouden komen kunnen genieten van ons erfgoed. Want het is ieders erfgoed!

Wil je ook iets doen om deze doelgroep te laten participeren aan Open Monumentendag? Laat het ons weten! Wij brengen je in contact met specialisten en ervaringsdeskundigen die je kunnen helpen bij je communicatie en het uitwerken van je programma. Het zit soms in kleine dingen waar we niet bij stilstaan, en die eenvoudig opgelost kunnen worden.

Misschien ben je op zoek naar mensen die een handje kunnen helpen? Waarom niet samenwerken met verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen? We zoeken het samen met je uit. En als je project een succes is – groot of klein, maakt niet uit – kan het in de toekomst als voorbeeld dienen voor anderen.

Contact: 03/212 29 55 of tom.dorau@herita.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s