Tips & Tricks

Een activiteit voor kinderen en families gaat in de eerste plaats natuurlijk over een aangepast aanbod. Maar er is meer. Denk bijvoorbeeld aan communicatie. Hoe ga je families bereiken? Welke informatiekanalen gebruiken zij? Hoe kan je je drukwerk grafisch aanpassen zodat het ook aantrekkelijk is voor kinderen? Breng hen op de hoogte van je aanbod en spreek deze doelgroep juist aan. Gebruik bv. het Vlieglabel in je communicatie.

Ook bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn belangrijk voor families: is er voldoende parkeerplaats? Kunnen fietsen veilig worden gestald? Kan de buggy worden achtergelaten?

Als dit allemaal nieuw in de oren klinkt, kan je op zoek gaan naar partners. Wie werkt er met families en kinderen? Denk bv. aan jeugdbewegingen, kunsteducatieve organisaties, scholen,… Hoe zou een samenwerking er kunnen uitzien? Leerkrachten denken misschien graag mee met jullie!

illu kind2

Aandachtspunten

Je hoeft niets nieuws te verzinnen. Met kleine ingrepen maak je jouw aanbod ook toegankelijk voor kinderen en families. We geven je graag enkele concrete tips mee:

  • Denk na over het tijdstip van je activiteit, 11 uur ‘s ochtends is niet zo gek voor families.
  • Hou rekening met de beperkte aandachtsboog van kinderen. Beter een kort, leuk en krachtig programma dan iets dat te lang duurt.
  • Kwaliteit boven kwantiteit. Liever één goed uitgewerkte activiteit, dan meerdere halve pogingen.
  • Vermijd teleurgestelde kinderen en boze ouders: zeg niet dat iets kindvriendelijk is als je niets concreet kan aanbieden. Informeer duidelijk over de activiteit.
  • Ga op zoek naar een evenwicht tussen leerrijk en fun. Ga voor edutainment.
  • Klassiekers die altijd werken: opdrachtenparcours, zoektocht, tekenwedstrijd, quiz, actieve rondleidingen en demonstraties.
  • Maak je activiteit exclusief voor kinderen. Geef hen mee dat ze iets bijzonders meemaken: alleen vandaag en speciaal voor jullie! Ouders blijven misschien wel in de buurt, maar het zijn de kinderen die speciaal in de watten gelegd worden.
  • Zorg voor een kindvriendelijk onthaal. Maak vanaf het begin duidelijk dat families met kinderen meer dan welkom zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s