Studio OMD

Studio OMD-Jubilee

30 jaar OMD, Open Monumentendag, De Werf, Aalst, Herita15 november vierden we samen met verschillende Open Monumentendag-organisatoren van de voorbije 30 edities Studio OMD-Jubilee.

We genoten samen van verjaardagstaart en blikten vooruit op de toekomst van Open Monumentendag. Samen bepaalden we ook wanneer Open Monumentendag geslaagd is. Is Open Monumentendag geslaagd als het evenement opnieuw duizenden bezoekers op de been bracht? Of speelt de idee dat bezoekers iets moeten bijleren op Open Monumentendag ook mee? Of is het vooral belangrijk dat Open Monumentendag een gezellig samenzijn is? Samen met Christine Merckx van Karel de Grote Hogeschool onderzoeken we de lokale maatschappelijke impact van Open Monumentendag. Op Studio OMD-Jubilee kwam zij dan ook het onderzoek en de voorlopige resultaten toelichten.

Daarnaast was er ook nog de keynote van Peter Decuypere waarin de deelnemers handige tips en tricks kregen over hoe ze meer beleving in hun evenement kunnen krijgen door zeer eenvoudige extraatjes. Benieuwd hoe het eraan toe ging op Studio OMD-Jubilee? Bekijk hier de aftermovie

Studio OMD 2018

27721188_1726896744047118_692691467_nIn februari 2018 organiseerden we Studio OMD in het Paleis op de Meir in Antwerpen. Het concept van de voorbije jaren werd aangehouden. Aanwezigen konden deelnemen aan twee informatiesessies: eentje rond het gebruik van sociale media en de workshop: ‘hoe pak ik het aan?’ waarin de Open Monumentendagorganisatoren met elkaar in debat gingen over struikelblokken waar ze elk jaar mee te maken krijgen in de aanloop naar Open Monumentendag.

Daarna was het tijd voor twee inspiratiesessies. Rick Philips, enhousiaste stadsgids, nam de deelnemers mee op een rondleiding door het Paleis op de Meir. Aangezien 2018 het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed was, focuste de rondleiding specifiek op de Europese elementen van het Paleis: bouwheer, bouwstijl, wereldgeschiedenis,… Zo konden organisatoren op zoek gaan naar deze elementen in hun monument om eenvoudig de Europese dimensie van het gebouw te belichten.

De laatste inspiratiesessie ‘monumenten van ons allemaal‘ werd gegeven door Thijs en Marie-Louise van STA-AN vzw. De sessie focuste op de drempels waarmee mensen in armoede geconfronteerd worden als ze bijvoorbeeld een monument of museum bezoeken. De volledige impressie van de dag lees je hier.

Studio OMD 2017

Wil je de presentaties van 2017 nog eens doornemen? Je vindt ze hier:

Een zorgeloze Open Monumentendag

Voor elk wat wils

Hoe pak ik mijn communicatie aan?

Hoe organiseer ik iets voor families? – Checklist familievriendelijkheid