Open Monumentendag en zijn feestedities

Vierde jij de afgelopen jubileumedities van Open Monumentendag mee? Was jij toen ook al Open Monumentendagorganisator? Blik dan samen met ons terug – én vooruit – op de jubileumedities.

1993: Open Monumentendag is in 1993 al aan zijn vijfde editie toe. Om deze verjaardag te vieren werd er voor het eerst een Monumentennacht in Antwerpen georganiseerd. Waarom Antwerpen? Antwerpen was in 1993 culturele hoofdstad

van Europa. Zo kreeg Open Monumentendag meteen een Europees tintje.

 

 

1998: 10 jaar Open Monumentendag! Je kon er in 1998 niet naast kijken: Open Monumentendag vierde in 1998 feest! Ook het thema van dat jaar was ‘feest’. Een taart met kaarsjes op de cover van het Open Monumentendagmagazine, maakte het feest helemaal compleet.

 

 

 

2008: Open Monumentendag viert zijn 20ste verjaardag en doet dat in stijl. De 20ste eeuw staat centraal. Het werd een editie waar terug- en vooruitgeblikt werd. Ook was er bijzonder veel aandacht voor bedreigde 20ste-eeuwse monumenten. Hierover zei toenmalig minister Dirk Van Mechelen het volgende: “kwaliteit komt altijd boven, dat is mij misschien nog het meest opgevallen tijdens deze Open Monumentendag. Of de gebouwen nu 20, 50 of 80 jaar oud zijn, dat maakt in feite geen verschil. Kwalitatieve gebouwen ontworpen of gebouwd door creatieve bouwheren en architecten bewijzen jaren later hun kracht. Meer dan ooit moeten we daarop blijven inzetten: hedendaagse, kwalitatieve architectuur gebouwd volgens de inzichten en de materialen van vandaag.”

 

2013: Een kwarteeuw Open Monumentendag: 25 jaar! Op deze 25ste editie putte Open Monumentendag uit zijn eigen geschiedenis. Toppers van monumenten die de afgelopen 25 edities veel bezoekersharten wisten te bekoren werden opnieuw in de schijnwerpers gezet.

 

 

 

2018: 30 jaar Open Monumentendag! Op deze jubileumeditie komen verschillende aspecten uit de vorige feestedities terug. Net als in 1993 krijgt Open Monumentendag dit jaar een Europese dimensie; straalt het campagnebeeld net als in 1998 opnieuw feest uit (heb jij de vlaggetjes gespot? 😉 ) ; zorgen we in samenwerking met het VAi voor enkele architecturale toppers net als in 2008 en zetten we zoals elk jaar topmonumenten in de schijnwerpers.