Maak er zelf een dubbel feest van

We geven je in dit blogbericht drie voorbeelden van monumenten die de vorige editie van Open Monumentendag extra feestelijk maakten. Laat je inspireren door onderstaande activiteiten en ga zelf op zoek naar ideeën om van jouw Open Monumentendag een dubbel feest te maken!

Opening Erfgoedhuis Hof ter Welle: Open Monumentenweekend

In hetzelfde weekend waarin ook Open Monumentendag viel, opende erfgoedhuis Hof ter Welle de deuren. Zo was het niet één, maar drie dagen feest! Op vrijdag was er een officiële opening met genodigden en enkele bekende sprekers, op zaterdag een speciale gezinsdag waarop families met kinderen het erfgoedhuis voor het eerst konden ontdekken. En tot slot waren er op zondag – Open Monumentendag – diverse rondleidingen waaraan iedereen kon deelnemen. Maar liefst 3500 bezoekers bezochten in het openingsweekend Hof ter Welle. Het aspect ‘erfgoedbeleving’ stond het hele weekend centraal. Erfgoeddeskundige Bert Verwerft vertelt zijn verhaal in onderstaande video.

Cinema National: Open Monumentendag groots publieksmoment

Cinema National was dé Open Monumentendag topper in de stad Antwerpen. De herontdekte cinema opende voor het eerst in vijftig jaar opnieuw de deuren. Open Monumentendag was dus het eerste publieksmoment sinds de jaren zestig. Open Monumentendag werd ook meteen gebruikt als moment om geld in te zamelen voor nakende restauratiewerken. Er werden allerlei hapjes en drankjes verkocht.

Festival van de architectuur: Open Monumentendag en Dag van de Architectuur

Open Monumentendag 2017 was niet alleen een monumentenfeest, ook enkele architecturale toppers vierden vorig jaar feest. Samen met het Vlaams Architectuurinstuut werd een gezamenlijk programma van een architectenwoning tot stadhuizen tot kerken opgemaakt. Zijn er in jouw dorp, gemeente of stad enkele lokale festivals, feesten of activiteiten? Misschien is het dan wel een goed idee om ze te koppelen aan Open Monumentendag?