Lucie Mertens, een Leuvens monument!

 

Lucie Mertens_01

Lucie Mertens (76) is een geval apart. Ze nam zelf het initiatief om ons te contacteren met haar verhaal. Ze heeft als Leuvense stadsgids geen enkele Open Monumentendag gemist sinds 1989!

  • Heb je werkelijk alle 30 edities gegidst? Waarom doe je ieder jaar weer mee?

“Ja hoor, ik heb alle dertig edities meegedaan! En telkens met volle overtuiging! Van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, en altijd maar een half uurtje genomen om te eten. Ik was ook meer dan gids alleen. Ik speel ook graag ‘politieagent’ om alles in goede banen te leiden. Ik herinner me nog dat in het begin de meeste stadsgidsen zich geen kandidaat wilden stellen omdat ze zelf de gebouwen wilden bezoeken, of dat ze naar Aarschot of Diest wilden gaan om daar te gaan kijken. Maar voor mij was het alleen Leuven dat telde: ik ben van Leuven en ik doe dit voor mijn stad.”

  • Heb je in al die tijd straffe verhalen meegemaakt?

“Zeker. Zo moest ik opeens voor Open Monumentendag in een schooltje zijn om te gidsen. Ik was er al voor 10u om te zien of alles in orde was. Toen de mensen binnenkwamen zei iemand tegen me: ‘mevrouw, het ruikt hier naar gas!’. Wat bleek? Er was inderdaad een klein warmwatertoestel dat naar gas rook. Ik nam de telefoon – er waren toen nog geen gsm’s – en belde prompt de politie. Die stuurde de brandweer en ook de brandweermannen namen de gasgeur waar. De gasleiding werd afgesloten en de Open Monumentendag is toen gewoon doorgegaan.

In de Blijde Inkomststraat werd er ook eens een huis opengesteld waar maar heel weinig plek voorhanden was. Je kon er maar met een paar mensen tegelijk binnen, vijf minuten uitleg en terug buiten. Op het einde van de dag, na het tellen bleken er 6000 mensen te zijn geweest! Ik heb altijd al goed de bezoekersaantallen kunnen bijhouden. Ik heb het geheugen van een olifant. Ik kan heel veel voor de geest halen en vertellen…”

  • Wat vind je zo fijn aan Open Monumentendag?

“De sfeer! Het volk! De mensen die allemaal zo nieuwsgierig zijn. Als ik kan rondleiden ben ik gelukkig. Een rondleiding is bij mij altijd plezant. Zo verkleed ik me soms als Leuvense kotmadam, en voor een bepaalde rondleiding zelfs als Moulin-Rouge-danseres! Er moet eens kunnen gelachen worden hè! Ik krijg altijd applaus nadien. Ik vind het ook fijn om de verantwoordelijkheid te hebben over groepjes van mensen.”

  • Wat wens je Open Monumentendag nog toe de volgende jaren?

“Dat ik nog een paar jaar mag meedoen natuurlijk! En zeker dit jaar. Ik moet mijn dertigste jaar toch doen zeker?”

  • Ben je nog van plan om lang aan Open Monumentendag mee te doen?

“Zo lang als ik kan! Ik ben al 48 jaar stadsgids. Zo lang dat mijn benen, mijn tong en mijn verstand het toelaten, zal ik blijven gidsen op Open Monumentendag. Mijn favoriete Leuvense monument is trouwens het gotische stadhuis. Ik ben een echte fan! Op mijn bureau hangt het vol foto’s en tekeningen daarvan. En als ik op de grote mark kom, moet ik altijd iets gaan drinken op een terras met zicht op dat majestueuze gebouw.”

Bedankt om even tijd voor ons te maken Lucie!