Kasteel Boterberg – Kalmthout

©Guy Obijn

Kinderen die kinderen rondleiden; als dat geen kindvriendelijke activiteit is! Op de vorige editie van Open Monumentendag gidsten de jongste bewoners van Kasteel Boterberg – er wonen sinds 2012 zeven gezinnen samen in een co-housingproject – andere jonge nieuwsgierigen door het monument. Terwijl hun ouders een rondleiding door de projectontwikkelaar en architect kregen, namen de jongste ridders en hofdames de andere kinderen mee op pad. Zij toonden de beste speelplekjes van het kasteel, vertelden hoe het voelt om in een kasteel op te groeien en lieten enkele geheime kamers zien…

Kort na Open Monumentendag, won het kasteel de Onroerenderfgoedprijs 2017. Over het herbestemmingsproject rond de co-housing zei Minister-president Geert Bourgeois het volgende: “Een project dat een voorbeeldfunctie heeft, dat de sociale cohesie tussen de bewoners bevordert met bovendien veel aandacht voor ecologische toepassingen.”

Elk jaar op Open Monumentendag trekken honderden gezinnen erop uit om samen het erfgoed in hun buurt en ver daarbuiten te ontdekken. Verlies deze doelgroep dus niet uit het oog. Houd onze website in de gaten voor meer inspirerende voorbeelden van kindvriendelijke activiteiten.