Inspiratie: Reizen door Europa

©Archeonet Vlaanderen

Vind je het moeilijk om een link tussen jouw monument en Europa te vinden? Wat dacht je ervan om reizen door Europa als bron van inspiratie en als verbindende factor te gebruiken? We presenteren je graag een originele invalshoek om hiermee aan de slag te gaan.

BEDEVAARTEN

Duizenden pelgrims uit heel Europa eindigen jaarlijks hun voettocht in Santiago de Compostella. Door Vlaanderen lopen maar liefst vijf verschillende routes naar Compostella.

We presenteren je graag de routes naar Compostella die ons land doorkruisen. Wie weet ligt jouw erfgoedsite langs een bedevaartroute en heb je zo meteen een fijne Europese anekdote!

Kom snel te weten of jouw erfgoedsite of monument langs één van deze routes ligt en ontdek zo de Europese dimensie in jouw erfgoed

  • De Via Monastica loopt van ’s Hertogenbosch (NL) naar Vessem en verder naar de norbertijnenabdijen van Postel. De route kan vervolgd worden langs de abdijen van Tongerlo en Averbode of via een kortere weg naar Diest. Na Averbode kunnen wandelaars in Zichem kiezen voor een route langs Scherpenheuvel of Diest. Vervolgens gaat de route naar Zoutleeuw en Tienen om dan via Namen en Dinant Frankrijk te bereiken en later te eindigen in Spanje.
  • De Via Brabantica start in Breda of Bergen-op-Zoom (NL) en gaat via Kalmthout, naar Antwerpen, Lier en Mechelen naar Brussel, Halle en Nijvel om zo via de Via Gallia Belgica Frankrijk te bereiken.
  • De Via Brugensis loopt van Sluis (NL) naar Sebourg (F) via Hoeke, Damme, Brugge, Lichtervelde, Gits, Roeselare, Menen en Doornik.
  • De Via Scaldea start in Breskens (NL) en volgt vanuit Gent de Schelde en doet zo ook Oudenaarde aan en sluit aan bij de Via Brugensis in de omgeving van Pecq.
  • De Via Limburgica loopt van Thorn (NL) via Maaseik en Alden Biesen naar Tongeren en sluit in Eghezée aan bij de Via Monastica.

Pelgrims op weg naar Compostella vonden in de Gasthuiskapel in Tongeren jarenlang een slaapplek. Na jaren van leegstand kreeg de kapel een grondige renovatiebeurt. Nu doet ze dienst als bezoekerscentrum en maakt ze toeristen – én hedendaagse pelgrims – wegwijs in de stad en de streek: “In de zomer, vanaf de lente tot in het najaar, krijgen we toch wel geregeld pelgrims over de vloer. Ze komen dan een stempel vragen voor hun stempelboekje. Over het algemeen hebben we weinig contact met ze, maar ze passeren op hun tocht wel langs een aantal monumenten die op de route liggen. Ook in de kapel zijn er nog een aantal elementen die verwijzen naar Santiago: zo zit er in de vloer voor de ingang nog een bronzen St-Jacobsschelp en staan er binnen een paar beelden van de heilige Jacobus. Op jaarbasis zien we zo een tiental pelgrims, meestal Nederlanders of Duitsers.” – Dienst Toerisme, Tongeren.

Ook Lier ligt op de route naar Santiago De Compostella, meer bepaald op de Via Brabantica. Het zijn meestal Nederlandse pelgrims die in Lier een geschikte plek om te overnachten zoeken.  Bart De Vos van Open-monumentenvereniging vzw Eduard Bressinck vertelt: “Bed Muzet, de thematische jeugdherberg die deel uitmaakt van de Lierse cultuurcampus, krijgt geregeld pelgrims over de vloer. Dikwijls zijn ze heel enthousiast over wat ze zien. Dan vertellen we met veel plezier over de cultuurcampus en het project rond de Jezuïetenkerk”. Zo krijgt dit mooie project stilaan ook internationale faam!