Gedeeld leed, gedeelde herinnering

In 2018 vieren we honderd jaar einde van de Eerste Wereldoorlog en daarom zetten we de Commonwealth War Graves Commission in de kijker.

De organisatie is verantwoordelijk voor het herdenken van bijna 1.7 miljoen militairen van het Britse Gemenebest die hun leven lieten tijdens beide wereldoorlogen. De graven en gedenktekens voor deze mannen en vrouwen, die uit alle delen van het Britse Gemenebest kwamen bevinden zich in zo’n 153 landen over de hele wereld. En ook bij ons in de Westhoek vind je verschillende van dit soort graven.

De CWGC in West-Europa, met een kantoor in Ieper en Beaurains (Frankrijk) staat in voor de Gemenebest begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten in twaalf landen waaronder: Frankrijk, Oostenrijk, België, Duitsland, Estland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Nederland, Polen en Zwitserland.

Beide wereldoorlogen zijn zwarte bladzijden uit de Europese geschiedenis. Het is dus niet verwonderlijk dat de graven jaarlijks bezocht worden door duizenden bezoekers van over de hele wereld. Tyne Cot Cemetery kreeg in 2017 436 000 bezoekers over de vloer en Lijssenthoek Military Cemetery 65 000.

Open Monumentendag

20170910_114913
©Commonwealth War Graves Commission

In het verleden deed de commissie al enkele keren mee aan Open Monumentendag. Colne Valley Cemetery en Lijssenthoek Military Cemetery werden vorig jaar bijvoorbeeld drukbezocht door geïnteresseerde bezoekers. “Openstellen op Open Monumentendag stelt ons in staat om belangrijk werk te tonen dat achter de schermen plaatsvindt. We laten zien hoe de verzorging van de herinnering van hen die hier stierven in zijn werk gaat”, aldus de organisatie. “Op Open Monumentendag moedigen we gezinnen aan om Colne Valley Cemetery te bezoeken aan de hand van een interactief boekje op maat van kinderen van 6 tot 8 jaar.” Maar liefst 120 mensen bezochten vorig jaar op Open Monumentendag Colne Valley Cemetery.

Ook Lijssenthoek Military Cemetery deed vorig jaar mee aan Open Monumentendag. Er was een rondleiding waarin vooral werd gefocust op de groenaanleg op de begraafplaats en hoe een begraafplaats het best onderhouden kan worden. Helemaal in het Europees thema van 2017 – Natuur en erfgoed – dus!