Europees thema: Erfgoed in Europa – Europa in Erfgoed

Hoewel Open Monumentendag Vlaanderen al enkele jaren geen vooropgesteld thema meer heeft, bieden we altijd nog de mogelijkheid om aan te sluiten bij het Europees thema.

2018 werd uitgeroepen tot het Jaar van het Cultureel Erfgoed, waarin tal van initiatieven worden genomen om de Europese dimensie van ons erfgoed in de kijker te zetten. Meer info daarover vind je hier.

We presenteren je heel het jaar door diverse invalshoeken die als inspiratie kunnen dienen voor jouw Open Monumentendag activiteit:

  • Op reis door Europa

©Archeonet Vlaanderen

Benieuwd naar de originele Europese dimensie die achter deze kapel schuilt? Je leest het hier.

  • Kastelen met een Europese dimensie
© Rob Stevens - KU Leuven
© Rob Stevens – KU Leuven

Plan je om dit jaar opnieuw met jouw kasteel deel te nemen aan Open Monumentendag? Wat dacht je ervan om bezoekers kennis te laten maken met de Europese dimensie van het kasteel. Ontdek hier enkele voorbeelden van kastelen met bijzondere Europese dimensies.

  • Honderd jaar Grote Oorlog
21462762_10210972096313160_2971735583052520343_n_2
©Commonwealth War Graves Commission

We delen in Europa heel wat geschiedenis, grenzen en verhalen. Maar ook heel wat leed. De Eerste Wereldoorlog zaaide in heel het continent een berg onrust, verdriet en vernieling. We stellen je in dit artikel graag voor aan de organisatie die zich inzet voor het behoud van Gemenebest oorlogsgraven wereldwijd  en vorig jaar ook deelnam aan Open Monumentendag.

 

Wil je nog meer mogelijke invalshoeken bekijken? Lees dan zeker onze inspiratiegids: 30 jaar Open Monumentendag, 30 ideeën om mee te doen.

 

Download hier de inspiratiegids Open Monumentendag 2018