De erfgoedelementen in Tripel 30

Tripel 30 – het feestbier waarmee we toosten op de dertigste editie van Open Monumentendag – krijgt een geheel eigen recept. Een aantal historische ingrediënten zorgen ervoor dat dit lekkere bier erfgoed in zich meedraagt.

(CC-BY-SA-3.0)

Tijd om een tip van de sluier op te lichten…  In de ‘storting’ (de grondstoffen) zullen we naast het klassieke gerst ook met oudere, ietwat vergeten graansoorten werken: spelt en rogge. Deze werden vroeger wel vaker gebruikt om bier te maken. In de loop der tijden geraakten beide graansoorten in onbruik ten voordele van gerst, dat zich brouwtechnisch gemakkelijker laat omzetten in bier.

Spelt wordt beschouwd als een primitievere variant van onze hedendaagse tarwesoorten. Tot aan de Middeleeuwen was spelt één van de belangrijkste graangewassen in Europa. Nadien werd spelt verdrongen door gewone tarwe.

(CC-BY-SA-3.0)

Rogge is nog zo’n graansoort die vroeger alom gekend was, maar die meer en meer verloren ging. Wanneer gebruikt voor het brouwen van bier, geeft rogge een droge kruidige toets. Het gebruik van rogge in bier ging verloren omdat rogge na een paar slechte oogsten bij voorkeur ingezet werd voor het bakken van brood. Rogge werd in bier vervangen door gerst of andere granen.

Als ‘kruid’ wordt tegenwoordig in zowat alle bieren voornamelijk hop gebruikt. Dat was vroeger wel anders: toen werden de bieren gekruid met ‘gruyt’ of ‘gruut’. Gruut was een kruidenmengsel – en de mengeling werd door de ‘gruuthuusen’ angstvallig geheim gehouden omdat ze zo bepalend was voor de smaak van het bier. Ook de houdbaarheid van het bier werd deels door de gruut bepaald. We zullen – naast een klassieke hopping – Tripel 30 een specifieke gruut-kruiding meegeven.

Gruut werd vanaf de 14de eeuw stilaan verdrongen door hop, en van de 15de tot de 18de eeuw was Vlaanderen dé hopstreek van Europa. Nadien kwam de hopteelt in Vlaanderen meer en meer onder druk te staan. Een aantal jaren geleden was er van de glorierijke hopvelden nog weinig te speuren. De laatste jaren zien we echter een toegenomen aandacht voor specifieke hopsoorten in bier, en ook de Belgische hop doet het weer goed. Als ode aan de rijke geschiedenis van de hopteelt in België gebruiken we daarom ook Belgische hop in het bier.

(CC-BY-SA-3.0)

Door beide types van ‘kruiding’ samen in een bier te gebruiken, en door gerstemout samen te gebruiken met enkele ‘vergeten’ granen, brengen we heden en verleden samen in het bier… een beetje symbolisch toch?

Het bier bestellen? Dat kan via het bestelformulier.

Meer weten over het Open Monumentendag-bier? We geven je graag vier goede redenen waarom jij het feestbier zou moeten bestellen!