Collega-organisatoren die met een Europese invalshoek aan de slag zijn gegaan

De inschrijvingen voor Open Monumentendag lopen volop. We lichten hier al drie activiteiten uit die ervoor zorgen dat Open Monumentendag dit jaar mee in het teken van Europa staat. Doe jij mee?

Michal Kubicek – CC-BY-NC 2.0
  1. Saint Boniface – Antwerpen

Deze Anglicaanse kerk in hartje Antwerpen herinnert aan de bloeiende Engelse gemeenschap die al ten tijden van de Gouden Eeuw in Antwerpen leefde. In de 19e eeuw vonden velen van hen opnieuw de weg naar Antwerpen. In 1910 werd deze Anglicaanse kerk ingewijd. Je zou het niet verwachten, maar achter de gevel schuilt een stukje Engeland: een bijzondere church hall en een piekfijn onderhouden tuint. Ook binnenin, in het interieur van de kerk zijn Engelse invloeden zichtbaar. Zo herinneren de prachtige glasramen van Britse makelij aan verschillende episodes uit de Britse geschiedenis. Het is meer dan waarschijnlijk dat bezoekers op Open Monumentendag in de war zullen zijn: zijn ze nu in Antwerpen of in Engeland?

 

  1. Regionaal Archeologisch Museum aan de Schelde – Avelgem

In het Regionaal Archeologisch Museum aan de Schelde (RAMS) wordt een grote collectie archeologische vondsten uit het West-Vlaamse deel van de Scheldevallei bewaard. Het museum focust op objecten die dateren uit het Paleolithicum, over de Romeinen tot de tijd van de Merovingers. Bezoekers kunnen op Open Monumentendag een blik werpen op eeuwenoude vondsten uit ‘Europese’ ondergrond.

 

  1. Duitse Militaire begraafplaats – Langemark

De Wereldoorlogen zijn zwarte bladzijden uit de Europese geschiedenis en de Duitse Militaire begraafplaats in Langemark doet bezoekers stilstaan bij deze gedeelde geschiedenis. Ruim 44 000 Duitsers, waarvan 25 000 in een massagraf, liggen hier begraven. Open Monumentendag zal voor bezoekers aan deze site een moment van bezinning worden…

 

Ook deelnemen aan Open Monumentendag? Registreer jouw activiteit hier.