Cinema National – Antwerpen

©Emmanuel De Prycker

De verloren gewaande Cinema National in de Antwerpse Seefhoek was één van de toppers uit het programma van Open Monumentendag 2017. Vanaf de opening in 1918 tot de sluiting in 1968 was dit een bruisende uitgaansplek. De National leek sinds de sluiting in 1968 totaal vergeten. Toch werd deze parel vorig jaar toevallig ontdekt door Stefan de Virgilio van filmhuis Klappei. Achter een aanpalende gevel stuitte de Virgilio op de verloren gewaande filmzaal: “Achter de valse plafonds en wanden bleek een volledig intacte zaal aanwezig, op de bioscoopstoelen na. Het pand was jarenlang gebruikt als winkel en opslagplaats, voor o.a. schoenen en tapijten.”

De National was voor het eerst in 50 jaar op Open Monumentendag weer te bezoeken. De eenmalige heropening was voor bezoekers een unieke kans om een verloren gewaand stukje Antwerps erfgoed opnieuw te bezichtigen. En eenmalige heropening was in het geval van de National zeer letterlijk te nemen. Na Open Monumentendag sloot de cinema opnieuw de deuren. Dit keer voor een grondige renovatie.

Maar liefst 4700 bezoekers, waaronder veel voormalige cinemabezoekers en buurtbewoners, namen op Open Monumentendag een kijkje achter de schermen van de National.