JEF brengt Open Monumentendag tot in de klas

Stel je voor, je brengt na 30 jaar opnieuw een bezoek aan je geboortedorp en merkt dat enkele – voor jou – karakteristieke plekken verdwenen zijn. Dat is het plot van Cinema Paradiso, een Italiaanse film uit 1988. De film won dat jaar de juryprijs op het Filmfestival van Cannes en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Een echte klassieker dus!  

De link tussen Open Monumenten, de ledenbeweging van Herita, en film? Open Monumenten werkt dit jaar in het kader van Open Monumentendag samen met JEF, hét aanspreekpunt rond jeugdfilm. Het Europees Thema van dit jaar voor Open Monumentendag is Kunst & Entertainment, een thema waarbinnen cinema dus perfect past.

Om jongeren warm te maken voor erfgoed kozen we samen met de mensen van JEF deze film, omdat we willen aantonen dat erfgoed niet iets uit het verleden is, maar iets is dat door ieders leven loopt. Het hoeven niet altijd kastelen of monumentale kerken te zijn, ook een cinema waar een hele gemeenschap zijn of haar verhaal aan vasthangt, is erfgoed. Het is een middelpunt en wanneer dat dan wegvalt, valt het aanknopingspunt van het verhaal weg. Denk bijvoorbeeld aan Cinema De Keizer in Lichtervelde. 

Toon deze film aan jouw leerlingen

Hoe haal je de magie van film naar je klas? Wil je geïnspireerd worden om met film aan de slag te gaan? Of heb je al ervaring? Elk jaar organiseert JEF inspiratiedagen om leerkrachten te overtuigen om film te gebruiken in de klas. Op zaterdag 14 september wordt Cinema Paradiso getoond aan alle geïnteresseerde leerkrachten in Cinema Lumière in Brugge. Wij zouden het bijzonder fijn vinden dat erfgoed zo een plekje in jouw leerplan krijgt. Schrijf je in via de website van Klasse

Bundel samen met JEF, Klasse, Cinema Lumière en je collega-leerkrachten je kennis op één van de inspiratiedagen in september… en stap vol frisse ideeën terug naar de klas.