Organisator aan het woord

Het kasteel van Bellinghen is een mooi, groot herenhuis met dito tuin in het centrum van Kampenhout.

Het neoclassicistisch gebouw dateert in zijn huidige vorm uit 1855 maar zou een oudere kern uit de 18e eeuw hebben. De plaats waar het huis staat was in de middeleeuwen het dorpshof van de Campenholts, een voornaam adellijk geslacht dat als lokale vertegenwoordiger van de hertog van Brabant optrad. Het kasteel dankt zijn naam echter aan de notarisfamilie die er op het eind van de 19e eeuw resideerde. Begin 20ste eeuw raakte het herenhuis in verval. Het huis verloor zijn oorspronkelijke functie en diende als konijnen- en hoenderkwekerij en daarna als jongenstehuis.

In 1999 kwam het leegstaande gebouw in handen van Geert Martens. Hij restaureerde het huis en gaf het zijn waardigheid terug. Geert en zijn gezin zijn nu de trotse bewoners van dit statige huis. Het voormalige kasteel heeft een bijzondere aantrekkingskracht op de buurtbewoners. Meermaals vroegen buurtbewoners of ze het huis mochten bezichtigen. En dat is exact de reden waarom Geert en zijn gezin dit jaar deelnemen aan Open Monumentendag.

We spreken af met Goedele, de vrouw van Geert. Goedele is de motor achter de Open Monumentdag-activiteit in het kasteel. Haar enthousiasme is aanstekelijk en het is duidelijk dat ze er heel veel zin in heeft. Goedele: “Mijn man en ik, en ook de kinderen, zijn heel fier op ons huis. In onze vrije tijd zijn we ook altijd volop bezig met onderhoudswerken en allerlei klusjes. We doen dan ook bijna alles zelf. Ook de tuin onderhouden we zelf. Die is heel mooi als alles volop in bloei staat. Vanuit de Gemeentehuisstraat heb je dan een mooi zicht door het toegangshek op alle bloemen en planten. Bijgevolg vragen meer en meer mensen van het dorp of ze het huis eens mogen bezoeken. Ze kennen het gebouw al jaar en dag maar zijn er nog nooit binnen geweest. Of ze kennen het nog als jongenstehuis en hebben er als kind zelf nog verbleven. Die zijn uiteraard nieuwsgierig naar hoe het er nu uitziet. Vandaar onze beslissing om mee te doen aan Open Monumentendag.

Goedele heeft alvast een fijn programma voor ogen. Zo wil ze op bepaalde plaatsen in het huis foto’s laten zien van voor, tijdens en na de verbouwingen. Een deel van de werken werden ook gefilmd. Die beelden wil ze ook laten zien aan de bezoekers. “Over film gesproken: in 1984 werd een groot deel van de binnenopnames voor de televisiefilm ‘Tantes’ in dit huis opgenomen. Het was een verfilming van een roman van Cyriel Buysse, met vertolkingen van onder andere Dora van der Groen, Jenny Tanghe, Sien Eggers en Herbert Flack. Ik heb van de VRT een kopie van de film kunnen kopen en ik ga tijdens Open Monumentendag beelden uit die film tonen”.
Momenteel zijn er trouwens nog opnames voor een splinternieuwe fictiereeks bezig, maar daar mag Goedele nog niets over zeggen. Het huis is dus in trek bij film- en televisiemakers. Maar ook modefotografen hebben het kasteel van Bellinghen ontdekt. Onlangs werd er een fotoreportage voor een juwelencollectie gemaakt. De foto’s zullen ook tijdens Open Monumentendag getoond worden op de plekken in het huis waar ze getrokken werden.

Maar daar houdt het nog lang niet op. “Nadat het jongenstehuis de deuren sloot, was het huis ook nog heel even een muziekschool. De meeste ruimtes hebben een heel mooie akoestiek,” weet Goedele, “daarom ben ik op zoek gegaan naar enkele muzikanten om een kamerconcert te geven. Ik heb contact gehad met de muziekschool en zij gaan me ook nog oude foto’s bezorgen die ik kan tentoonstellen. Ik had ook graag foto’s van het jongenstehuis getoond, maar daar heb ik er nog niet veel van gevonden. Dus bij deze een warme oproep aan jullie lezers: als jullie het jongenstehuis gekend hebben en er foto’s van hebben, gelieve me dan zeker te contacteren, haha!”

Omdat het huis zo verweven is met het dorp, wil ze ook de inwoners van Kampenhout bij haar activiteit betrekken. Zo zullen er ambachtelijke ijsjes uit de buurt verkrijgbaar zijn, kan men genieten van een fris glas witlofbier – een specialiteit uit Kampenhout – en gaat Goedele zelf witlofsoep en witlofquiche maken. Ook voor de kleintjes zal er voldoende te beleven zijn. Ze wil in de tuin enkele schildersezels plaatsen waarop de kinderen het huis en de tuin kunnen schilderen of tekenen.

Goedele: “Ik zou ook nog heel graag een familiezoektocht willen uitwerken en een taxidermist laten komen die uitleg over het opzetten van dieren geeft. We hebben hier in het huis namelijk heel wat opgezette dieren. We vonden dat goed passen in de sfeer die het interieur uitstraalt. Daarnaast heb ik ook afgesproken met de bloemist hier in het dorp om de kamers op te smukken met bloemstukken en heb ik een kledingzaak gevraagd om enkele antieke modepoppen aan te kleden met jurken en kostuums.” Op die manier betrekt ze dus een aantal mensen uit de lokale gemeenschap bij Open Monumentendag. “Ik heb ook nog contact opgenomen met iemand met een oude paardenkar om een tochtje door het dorp te organiseren, maar die zag het niet zitten om dat die dag gratis aan te bieden. Maar ik ga hem nog proberen te overtuigen…”.

Wij wensen Goedele alvast veel succes in alle voorbereidingen!