Erfgoed zit in een klein hoekje

Soms krijgen we van kleine steden en gemeenten te horen dat ze geen geschikte monumenten bezitten om deel te nemen aan Open Monumentendag. Laat dat je als organisator niet afschrikken, want erfgoed schuilt in een klein hoekje.

Open Monumentendag is er niet alleen voor het grote en spectaculaire erfgoed. Mensen zijn zeker ook geïnteresseerd in hun lokale en onverwachte erfgoed. Toon bezoekers het gemeentehuis, een oud winkelpand, de dorpsschool of die oude fabriek aan de rand van je dorp. Je hoeft met andere woorden geen paleizen of monumentale panden open te stellen, maar maak mensen opnieuw warm voor het erfgoed waar ze dagelijks, of wekelijks voorbij wandelen. Laat hen kennismaken met de verhalen en anekdotes van de voormalige bewoners, vertel hen meer over wat er zich achter de gevels afspeelde en neem hen mee terug in het verleden. Of organiseer een sportieve activiteit, zoals een loop-, fiets- of wandeltocht langs, door of in al dit erfgoed.

Vertel verhalen die mensen nog niet kennen, of laat ze zelf met straffe verhalen afkomen. Dat creëert een band tussen het publiek en het erfgoed. Geef bezoekers bijvoorbeeld een kleine brochure mee met daarin oude foto’s en laat ze op zoek gaan naar de plekken in het dorp waar die ooit gemaakt zijn. Plezier voor jong en oud gegarandeerd!

Denk out-of-the-box! Wie weet zijn er heel wat verhalen te vertellen over de grafstenen op het oude kerkhof, of heb je nog oude trage wegen in je gemeente waarlangs je mooie wandelingen of fietsentochten kan organiseren? Want vergeet niet dat ook landschappelijk erfgoed op Open Monumentendag thuishoort.

Erfgoed zit soms in een klein hoekje. De kunst is om er niet over heen te kijken. Zoek het ook niet allemaal op je eentje uit. Betrek gerust andere mensen bij jouw plannen. Ook Herita wil je hierbij ondersteunen. Heb je een klankbord nodig? Neem contact op met ons via openmonumentendag@herita.be

Europees Thema

Om iedereen de kans te geven om deel te nemen aan Open Monumentendag is er al enkele jaren geen vast Open Monumentendag-thema meer. Wil je toch graag sturing of een houvast? Dan is er nog altijd het Europees thema dat je vrijblijvend kan gebruiken. Voor 2019 is dat ‘Kunst & Entertainment’. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je oude muziekschool open te stellen? Of een huiskamerconcert te organiseren in een monumentaal huis in de straat? Net als vorig jaar zijn we volop bezig aan een inspiratiegids om je op weg te helpen. Zodra de inspiratiegids klaar is, vind je hem op deze website.