Drie redenen om aan Erfgoeddag en Open Monumentendag deel te nemen

© Stefan Dewickere

Al jaar en dag zijn Open Monumentendag en Erfgoeddag de grote erfgoedevenementen van Vlaanderen. Heel wat erfgoedbeheerders denken helaas dat dit dubbel werk betekent, of dat ze moeten kiezen tussen een deelname een één van de twee evenementen. We geven drie redenen mee om zowel aan Open Monumentendag als aan Erfgoeddag deel te nemen. Want kiezen is verliezen, toch?

1.Kapstokken voor educatieve projecten

Erfgoeddag en Open Monumentendag zijn ideale kapstokken voor langlopende projecten. Waarom zou je niet Erfgoeddag als beginpunt en Open Monumentendag als eindpunt nemen? Voor educatieve projecten zou je het ook kunnen omdraaien. Open Monumentendag valt immers aan het begin van een schooljaar en Erfgoeddag (bijna) op het einde. Voor klassen een ideale periode om met jouw hulp een erfgoedproject te verwezenlijken!

2.Kleine aanpassingen en veel inspiratie

Op het eerste zicht lijkt het dubbel werk als je aan beide evenementen wil deelnemen. Maar is dat wel zo?

Als je bijvoorbeeld een rondleiding, een tentoonstelling of workshop uitwerkt, kan je die net zo goed op beide evenementen inzetten. Aangezien Erfgoeddag in april valt, kan je misschien met een beetje aanpassing je activiteit ook laten deelnemen aan Open Monumentendag? Wat dacht je ervan om dit jaar een tentoonstelling of workshop over ambachten te organiseren in een daarvoor geschikt monument: een molen, een hoeve, een brouwerij… ? Leg tijdens Erfgoeddag met het thema ‘Hoe maakt u het?’ de focus op de ambachten en speel tijdens Open Monumentendag voornamelijk de locatie uit. Geef de deelnemers wat meer uitleg over waar ze zich bevinden, of organiseer vooraf een rondleiding.

3. Werk samen en deel kennis

Je hoeft dit gelukkig niet allemaal alleen te doen. Naar aanleiding van Erfgoeddag zal er heel veel opzoekingswerk rond ambachten verricht zijn. Gebruik die kennis en zet ze nog een keer in de verf tijdens Open Monumentendag!

Vertel het verhaal van je monument of site bijvoorbeeld vanuit het perspectief van de ambachtslui. In jouw kasteel, paleis of herenhuis kwamen gegarandeerd ook ambachtslieden over de vloer. 

 En dan nog dit

Voor de erfgoedsector is het verschil tussen roerend en onroerend erfgoed zeer duidelijk. Voor het grote publiek daarentegen, is dat niet altijd het geval. Mensen willen het erfgoed in hun buurt beter leren en een fijne dag beleven. Beide evenementen zijn geen concurrenten. Integendeel, ze versterken elkaar. Dus grijp je kans en zet jouw erfgoed tijdens beide dagen in de kijker…