Open Monumentendag zonder grenzen

10 Jul

Erfgoed in Europa – Europa in Erfgoed. Met die vlag dekken we dit jaar de lading van het Europees thema van Open Monumentendag. Want we hoeven het niet meer te herhalen: 2018 is het Europees jaar van het Culturele Erfgoed. Aan de grens met zowel Nederland als Frankrijk hebben we een paar opvallende samenwerkingen gevonden die letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend zijn.

 

© Entre-deux-Monts

 

Met druiven en hop over de grens

In de Westhoek laat men zich niet door een landsgrens tegenhouden. De Belgische gemeenten Heuvelland en Poperinge werken samen met de Franse gemeenten Bailleul en Sint-Jans-Cappel (FR) aan een grensoverschrijdende gemeenschap: “Vlaemsch Attitude”. Zo organiseren ze dit jaar in het kader van het Europees Erfgoedjaar zowel voor de Vlaamse als de Franse Open Monumentendagen een gezamenlijke activiteit rond bier en wijn.

Op zondag 9 september en zaterdag 15 september kan je voor een bezoek met degustaties terecht op de volgende locaties:

– Hopmuseum Poperinge, Gasthuisstraat 71, Poperinge (B) (Gratis op 9 september)

– Wijnbouwer Entre-Deux-Monts, Rodebergstraat 69A, Heuvelland (B)

– Hopboerderij La Ferme Beck, Eeckelstraete, Bailleul (FR)

– Hopboerderij Bellenaert, Route de la Belle Croix, Bailleul (FR)

De hop- en wijnboeren geven er uitleg over het reilen en zeilen op hun boerderij. Het bezoek is gratis maar de degustaties zijn betalend.

 

© Molennetwerk KempenBroek

 

Grenzenloze Molendag

Tweeëntwintig windmolens en watermolens in GrensPark Kempen~Broek openen op 9 september gezamenlijk hun poorten. “Molens vertellen een Verhaal” is het thema van deze tweede door MolenNetwerk KempenBroek georganiseerde Grenzeloze Molendag. Op zondag 9 september is het immers ook Open Monumentendag in Nederland.

De deelnemende molens zijn te vinden in Opoeteren, Neeroeteren, Molenbeersel, Opitter Bocholt, Kaulille, Hamont (België) en in Weert, Nederweert en Leudal (Nederland).

Tal van molenvrijwilligers zorgen er tijdens Open Monumentendag niet alleen voor dat je de molens kunt bezichtigen, ze zullen de molens ook laten draaien en demonstraties geven. Zo zal molen De Windlust in Nederweert (NL) het slaan van notenolie demonstreren. Ook Monumentenwacht Limburg is van de partij. De monumentenwachters laten zien hoe de molens regelmatig geïnspecteerd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: