Open Monumentendag organisatoren trouw op post

4 Mei

 

Open Monumentendag in september is voor veel organisaties en monumenten het hoogtepunt van het jaar. We belichten dan ook graag enkele trouwe Open Monumentendag organisatoren. Al jaren nemen zij succesvol deel aan het grootste erfgoedfeest. Hieronder lees je hoe zij het de vorige edities aanpakten. Laat je inspireren!

De Van Hauwermeirsmolen organiseert al jaren memorabele activiteiten op Open Monumentendag en is sinds kort ook partner in het Netwerk Open Monumenten. Op de vorige editie van Open Monumentendag pakte de Van Hauwermeirsmolen uit met maaldemonstraties door de molenaar himself. Verder organiseerde de molen ook een familiezoektocht rond het mysterie van Sint-Viktor, de patroonheilige van de molenaars. Jong en oud genoten van een stevige zoektocht in de omgeving van Massemen en losten samen het mysterie van Sint-Viktor op. Naast dit alles kon publiek aan de molen ook nog genieten van live muziek.

Een andere ervaren Open Monumentendag organisator is de Gemeente Kruibeke. Zij gingen vorig jaar de muzikale toer op in Kasteel Wissekerke. In en rond het kasteel genoten bezoekers van optredens van een violist, een koor, een Brassband en enkele zangers. Het was een zondag vol heerlijke muziek in een prachtig kader. Dit jaar viert de Getijdenmolen in Kruibeke zijn 500ste verjaardag en staat dat centraal op het programma (dat wordt samengesteld door het Davidsfonds Kruibeke/Bazel).

Jeneverstokerij van Damme uit Oosterzele in Oost-Vlaanderen doet ook al jaren mee. Vorig jaar stond deze laatste ‘warme’ landbouw-jeneverstokerij uit de Benelux op het programma. Van aan de stokerij vertrok een wandeling naar andere monumenten zoals de steengroeve en enkele molens. Al meer dan 20 jaar organiseert de vereniging VVV de activiteiten voor Open Monumentendag in de gemeente. De jeneverstokerij stond al meermaals op het programma en ook dit jaar valt er rond de stokerij heel wat te beleven. Er wordt een familiezoektocht georganiseerd die zal vertrekken aan de stokerij..

Ook de Centrale in Gent is een geroutineerde organisator op Open Monumentendag. Zij tellen elk jaar meer bezoekers. Zij bekijken momenteel hoe ze voor de volgende editie van Open Monumentendag nog meer rondleidingen kunnen organiseren. Van een succesverhaal gesproken!

Houd zeker de website in de gaten en kom binnenkort te weten met welke activiteiten deze geoefende Open Monumentendag-ers dit jaar uitpakken!

Doe jij ook mee?

Je leest het, vanalles is mogelijk op Open Monumentendag! Nog meer inspiratie over wat organisatoren voorbije edities deden vind je hier per categorie terug.
Ook zin om deel te nemen aan Open Monumentendag? Neem contact op met openmonumentendag@herita.be of 03 212 29 55 voor meer informatie of schrijf je meteen in via login.openmonumenten.be. Bekijk ook het demofilmpje om je te helpen bij je inschrijving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: