Out of the box op Open Monumentendag

6 Apr

 

 

Herita Open Monumenten Congres
De Post, Oostende

Eén van de sessies op het Open Monumentencongres in Oostende ging integraal over Open Monumentendag. Virginie Michils van Stad Oostende en Hans Dewitte van Klein Verhaal vzw vertelden aan de aanwezigen honderduit over hun succesverhaal op Open Monumentendag. Als je niet op het congres aanwezig kon zijn vatten we de hoogtepunten uit de sessie graag even samen.

Bij de jongste twee Open Monumentendagen heeft men het in Oostende anders aangepakt: de focus ligt niet op gebouwen, maar op assen en pleinen die de (huidige) stad gestalte geven en waar (historische) verhalen mee verbonden zijn. Die nieuwe focus op de publieke ruimte betekent meteen ook dat je uit de sector breekt en er andere stakeholders bij betrekt: buurtbewoners, cultuurhuizen, zorg en welzijn, sociaal-artistieke initiatieven… Dat zorgt voor veel nieuwe energie, ideeën en nieuwe perspectieven. En dat creëert dan weer nieuwe samenwerkingsverbanden.

Het betekent ook dat Open Monumentendag mensen triggert om zelf te gaan nadenken over de huidige publieke ruimte. Daar hoort bij dat je soms ‘ongehoorzaam’ bent om zo beleidsmakers op andere, originele ideeën te brengen. De stad is van iedereen…

Let wel: aan de slag gaan met de publieke ruimte vergt veel tijd en energie (mensen persoonlijk uitnodigen, dingen opvolgen, aandringen…

Over de Oostendse aanpak zeiden Michils en Dewitte het volgende: “Je hoort altijd: ‘Vroeger kenden we mekaar allemaal.’ Met onze focus op de publieke ruimte ontstond er een project dat zich hierop inspireert, bijvoorbeeld door bankjes buiten te zetten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: