Een zorgeloze Open Monumentendag

4 Apr
Gaston Pulinckx

Gaston Pulinckx

Studio OMD op 28 maart in Leuven was bijzonder inspirerend voor iedereen die straks deelneemt aan Open Monumentendag, de mooiste zondag van september. Spreker was onder meer Peter Decuypere, geen onbekende in de eventsector. Hij organiseerde het bekende I Love Techno-festival, schreef boeken over eventmanagement en is tegenwoordig consultant en keynote spreker. Zo ook op onze studio OMD…

Wat Open Monumentendag en een immens festival als I Love Techno met elkaar gemeen hebben? Beiden brengen ze veel mensen op de been. Hoewel de doorsnee Open Monumentendagbezoeker en de gemiddelde festivalganger niet te vergelijken zijn, gaf Peter Decuypere enorm boeiende én bruikbare tips waar organisatoren op Open Monumentendag mee aan de slag kunnen.

Zo had hij het over de ‘verborgen v’s’: veiligheid, vergunningen en verzekeringen. Drie belangrijke zaken die je als organisator van een evenement maar beter niet uit het oog verliest. Gidsen in kleine groepjes, werken met reservaties en wegwijzers zijn maatregelen die bijvoorbeeld bij het openstellen van een privéwoning zeer effectief zijn. Wat verzekeringen betreft, is overleg met je makelaar altijd raadzaam. Bovendien gaf Peter aan de aanwezigen ook een checklist mee. Een handig documentje waarin de belangrijkste zaken vermeld staan. Je vindt deze checklist onderaan in bijlage.

Misschien wel de meest waardevolle tip die Peter gaf: loop zelf door je evenement of site. Rijd er zelf met de auto naartoe. Merk je dat je door smalle straatjes moet, die bij regen wel eens gevaarlijk glad kunnen worden? Dat er weinig parkeergelegenheid is? Ga dan te rade bij jouw gemeente. Zij bekijken het evenement niet alleen vanuit organisatorisch perspectief, maar denken sneller aan praktische zaken zoals veiligheid en verzekeringen.

Alles staat of valt met een goed concept: wat doen we, waar en wanneer doen we dat en wie komt er. Leg je uitgetekende concept ongeveer drie maanden voor Open Monumentendag voor aan de cultuur- of evenementverantwoordelijke van jouw gemeente. Als zij geen graten zien in je plan, dan mag je zeker zijn van een zorgeloze Open Monumentendag!

Peter Decuypere-checklist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: